Az élelmiszervásárlás mezőgazdasági tevékenység!

"Ezek a közösségi kertek zöldséget és gyümölcsöt termelnek, de mindenekelőtt biztosítják a kapcsolatteremtést a környék lakói között" - mondja Rob Hopkins a Citizen Feeds the City hat kertjének egyikében tett látogatása során, amely projektet a MEAD - Fenntartható Élelmiszerek Oktatási Központja dolgozta ki, és Mouans-Sartoux (Franciaország) helyi lakosai hozták létre.

Amit a Transition Towns mozgalom híres megalkotója találóan "patchwork-gazdálkodásnak" nevez, az a környék néhány családjának ellátását biztosítja, de ahogyan az Sustainable Food in Urban Communities (Fenntartható élelmiszerek a városi közösségekben) URBACT városhálózat világosan megmutatta, valójában fontos szimbolikus eszközt jelent a helyi összejövetelek és a lakosok élelmiszerekkel kapcsolatos gyakorlatának átalakítása szempontjából.

 ASZTALHOZ! - Átalakulóban

A "Mouans-Sartoux Élelmiszerfórum - Asztalhoz!" című megnyitóján a város gyermekekkel, oktatással és élelmezéssel foglalkozó alpolgármestere, Gilles Pérole megosztotta a résztvevőkkel a városi szinten elvégzett szén-dioxid hatásvizsgálat első eredményeit. A tanulmány a 2016 és 2022 közötti időszakban készült Andrea Lulovicovà diplomamunkája keretében a Cote d'Azur-i Egyetemen, az ADEME finanszírozásával. Az értékelés szerint, míg Franciaországban az élelmiszerek évente átlagosan 2 tonna szén-dioxidot jelentenek fejenként, addig Mouans-Sartoux városában ez az érték mindössze 1,17 tonna. A helyiek átlagos étrendje az országos átlaghoz képest 43%-os szén-dioxid-kibocsátással jár. Ráadásul a kevesebb húst fogyasztó lakosok száma kevesebb mint 10 év alatt 85%-ra nőtt.

Tekintettel arra, hogy az élelmiszerágazat az európai életmódunk üvegházhatású gázkibocsátásának nagyjából ¼-ét teszi ki, Mouans-Sartoux élelmiszerpolitikai eredményei még hatásosabbak. Ezek az eredmények azt is bizonyítják, hogy a változtatásokat illetően nem mindig a "jutalom – büntetés” megközelítés a legjobb megoldás - vegyük például Hollandiát, ahol betiltották a húsreklámokat. A "Mouans-Sartoux megközelítés" meghozza gyümölcsét, mivel hosszú távon inkább a fenntartható átállás tudatosságára és oktatására épít.

A Table ! Mouans-Sartoux Food Forum - Photo by François Jégou

Csoportos megbeszélés az Asztalhoz! Mouans-Sartoux Élelmiszer-fórumon. (Fotó: François Jégou)

 

A város "állandó közéleti aktivitását" a városi kertek hatékonysága bizonyítja, de mindenekelőtt a 100%-ban bio és szinte kizárólag helyi étkezdével taroltak, ahol 1000 általános iskolás gyermek étkezik minden nap - az ételek fele szigorúan vegetáriánus. Emellett számos sikeres intézkedés jellemzi a hálózat tevékenységét: a "nulla élelmiszerhulladék" családokra gyakorolt hatása, az iskolai konyhákat ellátó, a városközponttól 700 méterre található városi gazdaság, az évente 25 tonna zöldséget betakarító három városi megbízott-gazda, és az önkormányzat támogatása a fiatal biotermelők közösségi kertekbe telepítéséhez.

Végre az önkormányzatnak sikerült létrehoznia a MEAD - Fenntartható Élelmiszerek Oktatási Központját is: a város valódi közétkeztetési szolgáltatását. A központ politikailag elkötelezett a tisztességes kereskedelem mellett, és támogatja a Pozitív Élelmiszercsaládok Kihívást. Ahogy Valery Bousiges - egy általános iskolás tanuló anyukája, akivel az első URBACT BioCanteens Network 2018-as indulásakor találkoztunk - összefoglalta: "A kérdés nem az, hogy mikor történik valami az élelmiszerekkel kapcsolatban Mouans-Sartoux-ban, hanem az, hogy mi történik ma. Minden nap megkérdezik tőlünk!".

 Az "Asztalhoz!" Mouans-Sartoux Élelmiszerfórum" 10 ország több mint 150 érdekeltjét - köztük 50 helyi hatóságot, több mint 20 nem kormányzati szervezetet és az élelmiszeripari átállásban részt vevő hivatalos struktúrákat - vonta össze az URBACT BioCanteens #2 Network 2022. szeptember 26-28. közötti zárása alkalmából. A rendezvény címe telitalálat volt: hogyan lehet az élelmiszerekkel kapcsolatos átmeneti kérdéseket újra az asztalra és az állampolgárok figyelmébe helyezni?

François Collard-Dutilleul, a Lascaux Átmeneti Központ munkatársa szerint az élelmiszer-szuverenitás - amely a fórum központi témája volt - azt jelenti, hogy visszaszerezzük azt a képességet, hogy megválaszthassuk, mit teszünk a tányérunkra. Ez messze túlmutat az élelmiszer-autonómia túlságosan leegyszerűsített gondolatán, amelyet a világjárvány és az ukrajnai háború után oly gyakran hangoztatnak.

Ahogy Andrea Lulovicovà - aki jelenleg a Greniers d'Abondance-nál dolgozik -, és Chantal Clément, az IPES FOOD munkatársa emlékeztetnek bennünket, az élelmezési átmenet három kritikus pilléren nyugszik: a mezőgazdasági átmenet, az élelmiszerek áthelyezése és az élelmezési gyakorlatok átalakítása. Nem elég bio- és helyi élelmiszereket termelni, ha nem változtatjuk meg az étkezési szokásainkat. Mouans-Sartoux és a többi, az élelmiszeripari átmenetben részt vevő város példája mindhárom tényezőt kipipálja.

 

Bio Sceptics card game

Kártyajáték bioszkeptikusok címmel: Mindannyiunknak jó oka van arra, hogy ne bízzunk a biominősítésben A kártyákat az asztalra terítik, mítoszromboló üzenetekkel. (Fotó: François Jégou)

Bioszkeptikusok

Claude Fischler "L'Homnivore" című könyvében elmagyarázza, hogy a "táplálék megtestesülésének" mechanizmusa révén azzá válunk, amit megeszünk. Ez mind fizikailag, mind szimbolikusan érvényes, ezért fokozott ellenállást tanúsítunk bármilyen étrendi változtatással szemben. Hacsak nem az életünk függ tőle, mint egykor az első emberek esetében, az étrendi változások teljes mértékben veszélyeztethetik az identitásunkat.

A BioCanteens #1 és #2 hálózatok minden partner városában tapasztaltunk ilyen ellenállást a bioélelmiszerekkel kapcsolatban: "a bioélelmiszer nem megbízható, nem hasznos, nem egészséges, nem fenntartható, nem...". Tudomásul venni, hogy tudományosan bizonyított, hogy a bio jobb az egészségünknek és a bolygónak, azt jelenti, hogy tudatosítani kell, hogy a konvencionálisan termesztett élelmiszer, amit a legtöbben közülünk nap mint nap fogyasztanak, mérgező - nemcsak számunkra, hanem a világ számára is.

A bioélelmiszerek mögötti rejtett pszichológia feltárására a BioCanteens csapata kifejlesztette a "Bioszkeptikus" kártyajátékot, amely összegyűjti a gazdáktól, kereskedőktől, fogyasztóktól, önkormányzati szolgálatoktól és másoktól hallott szkeptikus kliséket. A játék a mezei szereplők, toxikológiai és tanúsítási szakértők tudását és érveit adja át, hogy csökkentse a biotanúsítással kapcsolatos tévhiteket.

Az ökológiai minősítés alapvető fontosságú az élelmiszeripari átmenet, az emberi egészség és a társadalmi rugalmasság szempontjából. Nem problémamentes, és kétségtelenül fejleszthető. A játék a területen lévő érdekelt felekkel játszva abból áll, hogy meg kell találni az összes érv-kártyát, amelyek az egyes bizalmatlansági kártyákra válaszolnak. Így megvitatjuk őket, megnyitjuk a vitát, megcélozzuk a fő ellentmondásokat, eloszlatunk néhány félreértést vagy irracionális félelmet, és ami a legfontosabb, rávilágítunk néhány konkrét problémára, amelyek még megoldásra várnak.

 

Participants of the A table ! Food Forum in Mouans-Sartoux (FR) playing the Bio Sceptics card game - Photo: François Jégou

Az Asztalhoz! Élelmiszerfórum résztvevői Mouans-Sartoux-ban (Franciaország), akik a Bioszkeptikusok kártyajátékot játsszák. (Fotó: François Jégou)

 

VÁROSOK AZ ÉLELMEZÉSI ÁTMENETBEN 

De mit tesznek ezek a városok az élelmiszer-váltás időszakában, és hogyan támogathatjuk nemzeti és európai szinten a mozgalmukat? A Mouans-Sartoux-i Élelmiszerfórum második felében a résztvevők ezeket a kérdéseket tették fel a vásári standoknál, ahol szabadtéri piacot alakítottak ki, hogy ösztönözzék az eszmecserét és ötleteket kínáljanak.

A standoknál a résztvevők megismerkedhettek az átalakulóban lévő városok, különösen a BioCanteens #1 és #2 partnervárosok útkeresésével: Gavà (Spanyolország), LAG Pays des Condruses (Belgium), Liège (Belgium), Rosignano Marittimo (Olaszország), Torres Vedras (Portugália), Trikala (Görögország), Trojan (Bulgária), Vaslui (Románia) és Wroclaw (Lengyelország). Az említett partnerek különböző módon adaptálták és ültették át Mouans-Sartoux jó gyakorlatát.

A folyamat során a városok összegyűjtötték saját helyi Mikro-Jó Gyakorlataikat is a főzés és az étkezdékben történő élelmiszer-oktatás terén. A standokon az érdeklődők megtekinthették a BioCanteens eszköztárát is, amely egy, az egyes városok élelmezési szuverenitását és élelmiszertermelő földterületeinek jövőjét 2040-ig bemutató projektív feladatból, továbbá egy szimulációs játékból - amely egy városi élelmiszer-platform létrehozására szolgál -, egy többszintű élelmezésirányítási tervet felvázoló poszterből és a Bioszkeptikusok kártyajátékból áll.

Market place at the A Table! Food Forum in Mouans-Sartoux (FR) - Photos: François Jégou

Piactér az Asztalhoz! Élelmiszerfórumon Mouans-Sartoux-ban (Franciaország). (Fotó: François Jégou)

 

Az egyik standon arra kérték a résztvevőket, hogy mérlegeljék, milyen intézkedéseket kellene tenni az élelmiszerek iránt elkötelezett városok mozgalmának erősítése érdekében. Az összegyűjtött javaslatok közül innovatív tendenciák rajzolódtak ki. Ilyen például a városok élelmezési kompetenciájának elismerése, az élelmiszerrendszer aktív termelői és nem csak szervezői szerepének elismerése, az elővásárlási jogok használata - mint az önkormányzatok mezőgazdasági földterületek megszerzésére irányuló lehetőségei -, valamint a közüzemi gazdálkodók státuszának megszilárdítása. Az alábbiakban egy pillanatképet mutatunk be az elképzelésekről: 

 

MILYEN LÉPÉSEKET KELL TENNI AZ ÉLELMISZEREK IRÁNT ELKÖTELEZETT VÁROSOK TÁMOGATÁSÁRA?

WHAT ACTIONS SHOULD BE TAKEN TO AMPLIFY THIS MOVEMENT OF CITIES THAT ARE COMMITTED TO FOOD?

A javaslatokat öt kategóriába soroltuk: - Helyi köztisztviselők - Finanszírozás - Szabályozás - Földterület - Hálózatok

 

Az összegyűjtött javaslatok európai szinten ugyanabba az irányba mutatnak: alapvető fontosságú, hogy közvetlen kapcsolatot teremtsünk Európa és azon városok között, amelyek képesek a magas színvonalú helyi mezőgazdasági struktúra újjáépítésére. Különösen az állami mezőgazdasági termelés közvetlen finanszírozása tekintetében, mint például a "városi vezető" vagy "város-vidék közötti együttműködést támogató " projektek lehetséges létrehozása. 

 

HOGYAN TÁMOGATHATJA EURÓPA A TÉRSÉGEDET AZ ÉLELMEZÉSI ÁTÁLLÁSBAN?

HOW CAN EUROPE SUPPORT YOUR TERRITORY IN ITS FOOD TRANSITION?

A javaslatokat négy kategóriába soroltuk: - A projekt finanszírozása - Közpiacok - Területek - Hálózatok.

 

ÉLELMISZER-KIVÉTEL?

A fórum utolsó részében egy kulcsfontosságú kérdésre reflektáltak: mi a helyzet az élelmiszerekkel kapcsolatos kivételekkel? "Nem vásárolhatunk élelmiszert a közösségi étkezdék számára, mintha írószert vásárolnánk" - mondta Gilles Pérole. "Az áruknak az európai piaci kódex által garantált szabad forgalma ellentétes az élelmiszerek helyben történő elosztásával és a helyi mezőgazdasági átmenet támogatásával. Kivételre van szükségünk az élelmiszerpiacokra vonatkozó európai kódex alól".

Ez a felvetés már 2021 elején felmerült, nevezetesen a BioCanteens #1 Network zárórendezvényén: "A COP26 már zajlik, csatlakozz a demokrácia és az élelmiszer-szuverenitás mellett elkötelezett európai városok mozgalmához". De ugorjunk előre napjainkig, ez a vita még mindig ellentmondásokkal terhelt. A fórumon elhangzott különböző vélemények közül Fabrice Riem, jogász és a Lascaux Átmeneti Központ koordinátora érdekes álláspontot mutatott be arról, hogyan lehet a kivételeket a szabályok megsértése nélkül alkalmazni.

Míg Davide Arcadipane, Liège városából a közbeszerzési pályázatok több tételre való felosztásának folyamatát ismertette - annak érdekében, hogy megkönnyítse az iskolai étkezdék számára a helyi kistermelőktől származó készletekhez való hozzáférést -, Fabrice Riem rámutatott, hogy ez az eljárás, amely ma már mindennapos, a közbeszerzési szabályzat megkerülésének egyik módja anélkül, hogy aláásná azt. Ennek ellenére a pályázatok 300-400 tételre való felosztása, ahogyan azt Dijon (Franciaország) városa alkalmazza, olyan humánerőforrás-kapacitást igényel, amellyel a kisebb városok nem rendelkeznek, és ezért első körben különbséget kell tenni a különböző városok mérete alapján.

Az európai piaci kódex olyan védelmet jelent, amely alól néhányan nem vonják ki magukat, és amely a helyi viszonyokat is figyelembe veszi. Az európai piaci kódex olyan védelmet jelent, amely alól talán veszélyes, és talán szükségtelen is kivételt tenni". Ha a városok "vásárlóerejüket akarják kifejezni a helyi élelmiszerrendszer megvalósítása érdekében", hogy Kevin Morgan Cardiffi Egyetem tudósának saját szóhasználatával éljek, akkor ezt a jelenlegi vidéki törvények felhasználásával és az önkormányzatok meglévő hatásköreinek megragadásával lehetne megtenni. Legalábbis Franciaországban ez a módja a területi lehorgonyzás biztosításának, az élelmiszer-ellátásra vonatkozó olyan pályázati felhívás megtervezésének, amely megköveteli a helyi élelmiszerrendszer kiépítéséhez való hozzájárulást, és amely végső soron összhangban van egy területi élelmiszertervvel. 

 A pályázónak ezután olyan kérdésekre kell válaszolnia a pályázatában, mint például: amikor ellátja az adott étkezdét, hogyan járul hozzá a helyi élelmiszer-ökoszisztéma kiépítéséhez? Ez még mindig egy lehetséges forgatókönyv, amely további munkát igényel, és amely még továbbra is tiszteletben tartja a Közbeszerzési Kódexet. Riem jogi megfogalmazásai lefordították az élelmiszer rendszerszintű jellegét, és visszhangozták azt az álláspontot, amelyet a fórum során más felszólalók is képviseltek.

Léa Sturton, a MEAD-tól például elmagyarázta, hogy a Mouans-Sartoux hogyan kéri a beszállítóitól, hogy ajánlatuk mellékletében írják le a logisztikai útvonalakat és a szállítási rendszert. Benoît Bitteau, az Európai Parlament képviselője kifejtette, hogy amikor támogatásokat fizetnek a kis agrár-ökológiai gazdaságoknak, azok nem az élelmiszertermelésük értékét hiteltelenítik, hanem éppen ellenkezőleg, inkább a természeti területek gondozásával és a biológiai sokféleség megőrzésével kapcsolatos másodlagos munkájuk díjazását jelentik.

Mindezek a gondolatok gyakorlati és gyakorlatias módon képviselték azokat az elveket, amelyeket Carlo Petrini, a Slow Food mozgalom alapítója vázolt fel: az élelmiszerfogyasztás sokkal több, mint egyszerű evés, ez egy mezőgazdasági tevékenység. Hasonlóképpen, az élelmiszertermelés és -vásárlás nem egyszerűen a városi étkezdék ellátását jelenti, hanem egy koherens helyi területi élelmiszerrendszer kiépítését.

--

A cikket írta: François Jégou vezető szakértő, BioCanteen projekt

Címlapfotó: Városi kert Mouans-Sartoux-ban (Franciaország).

 

Eredeti cikk angol nyelven: https://urbact.eu/food-purchase-agriculture-act

 

Érdekel az ételek témaköre? keresd fel az URBACT tudástárt.

Szeretnél csatlakozni egy URBACT akciótervezési hálózathoz ebben a témában? Oszd meg projektötletedet a Partnerkereső eszközben!