Hogyan lehet adatokkal biztonságosabbá tenni a parkokat

Fabian Massart, Belgium Nemzeti URBACT Pontja Mechelen (Belgium) példáján keresztül osztja meg velünk, hogyan tehetik az adatok biztonságosabbá a városokat.

Mechelen (Belgium) 18 közparkjában a városgondozók minden este végigjárják a kapukat és bezárják azokat. Másnap reggelig tilos a belépés. Ezzel a rituáléval igyekeznek megelőzni a parkokat gyakran sújtó, jól ismert kellemetlenségeket, vandalizmust, sőt szemetelést is. A parkok védelme érdekében az önkormányzat úgy döntött, hogy a probléma gyökereit kezeli.

A város szakemberei hamar rájöttek, hogy közelebbről kell megvizsgálniuk a kérdést, bővítve az ismereteket arról, hogy miért, mitől, hol és hogyan fordul elő a rendzavarás. Csak ezután tudtak elgondolkodni azon, hogyan lehet ezeket az információkat intézkedésekké alakítani. E folyamat során a lehetséges szempontok széles skáláját vizsgálták meg - többek között a park kialakítását, a bútorok típusát és elhelyezését, a viselkedés szabályozásának eszközeit.

Szerencsére 2019-ben Mechelen városa ismét megtalálta a tökéletes alkalmat arra, hogy tovább dolgozzon ezen a témán, csatlakozva az URBACT UrbSecurity hálózathoz. Ez az akciótervezési hálózat a szegregáció és az antiszociális viselkedés megelőzésére, és ezáltal a polgárok életminőségének javítására irányuló megoldások és intézkedések kidolgozását tűzte ki célul. Az átfogó cél az volt, hogy növeljék a lakosok városi biztonságérzetét.

Mechelent nyolc város kísérte el ebben a kalandban: Pella városa (Görögország), Madrid (Spanyolország), Szabolcs 05 (Mátészalka, Magyarország), Lonford (Írország), Parma (Olaszország), Romagna Faentina Unió (Olaszország) és Michalovce (Szlovákia). Leiria önkormányzata (Portugália) mindezen partnereket végigvezette ezen az úton.

 

Mechelen közepes méretű városa számára az URBACT egyedülálló lehetőség volt arra, hogy inspirálódjon a jó gyakorlatokból, és megerősítse a helyi és nemzetközi partnerségeket, miközben a meglévő városi kihívásokkal foglalkozik. A városi parkok fejlesztésére irányuló társadalmi és politikai akarat már megvolt, az UrbSecurity csupán a változáshoz szükséges környezetet tette lehetővé.

Ez az út adatgyűjtést igényelt, amelyhez aztán némi "tudományt" kellett hozzáadni a projekten belül. A város már 2018 óta folyamatosan gyűjtött adatokat a közparkok látogatottságáról, a reklamációkról és a tisztaságról. Erre azért került sor, hogy jobban irányíthassák az intézkedéseket, és felmérhessék a meglévő szabályzatok hatásait. Emellett tanulmányokat készítettek a kellemetlenségek csökkentésére irányuló megvalósíthatóság ellenőrzésére, emellett pedig a viselkedéstudományi kísérleteken alapuló, ún. nudging módszerrel történő döntéshozatal befolyásolására tett kísérletek is zajlottak.

Ezek a módszerek számos kontextusban hasznosnak és jól dokumentálhatónak bizonyultak. Kifejezetten a helyiek ösztönzésére az önkormányzat a szomszédos kocsmákkal együttműködve különböző táblákat és transzparenseket készített. A cél az volt, hogy az embereket a nyilvános WC-khez és a nyilvános hamutartókhoz vezessék, és hogy elkerüljék a szemetelést. A tapasztalatokkal elégedett Mechelen az ötleteket megosztotta a többi várossal az UrbSecurity partnertalálkozón. . 

 

                 

 

Ezen a találkozón a mecheleni helyi érdekeltek - akik az URBACT helyi csoportjának is tagjai voltak - meghívást kaptak egy "nudging for dummies" foglalkozásra is. A képzést Pieter Raymaekers, a Leuveni Egyetem munkatársa tartotta, aki nemzeti szaktekintélynek számít ezen a területen. Az ötlet az volt, hogy ezeket a módszereket egy parkban próbálják ki.

"Az első kísérleti projekt, amelyet az akciótervezési hálózat keretében, kis léptékű akcióként lefuttattunk, a hardver és szoftver telepítése volt, amely lehetővé tette számunkra, hogy világos rálátásunk és használható adataink legyenek arról, hogy mikor és hányan látogatták meg a parkot. A számlálórendszert 2021 januárjában állítottuk fel" - mondja Coeman Erwin, Mechelen önkormányzatának kommunikációs tisztviselője. Miután ezt az eszközt telepítették, a Hofke Park tökéletes helyszínné vált a kísérletek lefolytatására.

UrbSecurity solar-powered smart benches in Mechelen

 

Egy másik városi hivatal is felkarolta a park újjáélesztését, ami az UrbSecutiy partnerek számára időszerű beavatkozás volt a biztonságosabb környezet megteremtése érdekében. Döntést hoztak arról, hogy a korábbi futballpálya helyett egy kisebb, jobban felszerelt, puhább felülettel rendelkező pályát létesítenek, így több helyet teremtve egy új, kalandos játéktérnek - mászófallal, követhető ösvényekkel és természetes játékelemekkel a különböző korosztályú gyerekek számára. Árnyékos és üreges padokat is telepítettek a játszótér, a faház és a szabadtéri konyhával ellátott fantáziasarok közelében.

A karbantartási és kezelési munkálatokat az ifjúsági szervezetekkel és a megelőzésben dolgozókkal közösen szervezik meg, hogy a parkban kialakuljon a közös tulajdonosi érzés. A vandalizmus visszaszorításának leghatékonyabb módja a közösségi érzés megteremtése. Az UrbSecurity Network fenntartható, napenergiával működő intelligens padokat is telepített, wifi-csatlakozással, valamint telefonok és táblagépek töltésének lehetőségével, ami még több okot ad a helyieknek arra, hogy gondoskodjanak erről a helyről.

Míg a városi biztonság és a közparkok biztonsága már a 2019-es akciótervezési hálózatokra vonatkozó utolsó URBACT felhívás előtt is szerepelt Mechelen önkormányzatának politikai napirendjén, az UrbSecurity egységes keretet kínált a tudás, az emberek és az új megoldások összegyűjtéséhez és kipróbálásához. Valódi lökést adott a helyi kezdeményezésnek, és lehetővé tette az önkormányzat számára, hogy új projektekkel haladjon előre, miközben kísérleti akciókat próbált ki.

A kisléptékű akciók valóban sikeresnek bizonyultak, erősítették a kötelékeket az összes érintett szervezet között, és elkötelezték az embereket, hogy kövessék a teljes folyamatot. Segített továbbá felhívni a helyi politikusok figyelmét a város előtt álló kihívásokra és a vertikális és horizontális együttműködés fontosságára. A Nudging olcsó, gyors és játékos eszközöket adott a városi szakemberek kezébe, ami megerősíti az e technikában jártas szakértőkkel és akadémikusokkal való kapcsolattartás fontosságát.

Az adatok egyértelmű szerepet játszottak a folyamatban. Ahogy a projekt egyik résztvevője mondta: "sok mindent feltételezhetünk, de az egyetlen módja annak, hogy érvekkel alátámasztott következtetést vonjunk le, az adatok megléte".


 

 

Akár már ismered az URBACT-ot, akár egy új városként érdeklődsz, kövesd Mechelen lépéseit, és jelentkezz a következő, akciótervezési hálózatokra vonatkozó felhívásra!

Már most megkezdheted a városi partnerek keresését a Partnerkereső eszközben.

 Find you next network partners

 

Feltöltötte: Fabian Massart

Eredeti cikk angol nyelven: https://urbact.eu/how-data-can-make-parks-safer