Nagykálló

Projekt: 
ROMA-NET
Program: 
URBACT II
Típus: 
Akciótervezés
Időtartam: 
2009-2013

Nagykálló Magyarország Észak-keleti szegletében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében helyezkedik el, a megyeszékhely, Nyíregyháza közvetlen szomszédságában. A magyar-román határ távolsága 47 km, míg a magyar-ukrán határé 70 km. A népesség 10.000 főre tehető, amelyből 7180 fő munkaképes korú. A negatív demográfiai tendenciák (szelektív migráció, öregedés) ellenére a város mostanáig sikeresen elkerülte a lakosság hanyatlását. A munkanélküliségi ráta - jelentős szezonális ingadozás mellett - 2011 végére 18% felett volt, a regisztrált munkanélküliek száma pedig - növekvő tendenciát mutatva - 1282 főt tett ki.
A helyi gazdaságban meghatározó szerepet tölt be a mezőgazdaság, amelyben vállalkozások is részt vesznek helyi és kistérségi mezőgazdasági termékek feldolgozásával vagy kereskedésével. A város gazdaságának fontos eleme a kiskereskedelem is: a kiskereskedelmi egységek főképpen élelmiszerüzletek. A kistérségen belül Nagykálló fontos iskolavárosnak mondható általános-, közép-, és szakiskolájával.

Helyi kihívások, célok

A ROMA-NET projekt olyan partneri együttműködés, amely eszközöket keres a városi roma közösségek kirekesztésének felszámolásához. Helyi szinten a ROMA-NET információt szolgáltat és támogatja városi partnereit olyan akciótervek kidolgozásában, amelyek elérhetőbbé teszik, javítják a szolgáltatásokat és segítik a fiatal roma felnőtteket, hogy a közösségbe befogadott, aktív polgárokká válhassanak. A korábbi integrációs erőfeszítések keserű tapasztalatai rámutattak arra, hogy a túlságosan nagy „integrációs ugrást” kikényszerítő kezdeményezések kényszerű bukásra vannak ítélve. Éppen ezért egy fokozatos integrációs folyamat kialakítása – adott esetben egyénre szabott támogatással és kommunikációval – vezethet eredményre.
Partnerség: Budapest (Magyarország) - vezető partner
Nagykálló (Magyarország), Almeria (Spanyolország), Bologna (Olaszország), Glasgow (Skócia, EK), Karviná (Cseh Köztársaság), Kassa (Szlovákia), Torrent (Spanyolország), Udine (Olaszország), Bobigny (Franciaország - társult partner)

Kapcsolat: Dr. Török László jegyző, Nagykálló, e-mail: jegyzo@nagykallo.hu

Link: Nagykálló: www.nagykallo.hu
ROMA-NET projekt: http://urbact.eu/en/projects/active-inclusion/roma-net