Városi felkészülés az új pénzügyi eszközökre az Európa 2020 stratégia megvalósulása érdekében

A pénzügyi eszközök (Financial Instruments ) lesznek a következő időszaki Strukturális Alapok középpontjában és a városoknak szakértőkké kell válni ezek használatában. A Manchesteri Városi Tanács által vezetett URBACT CSI Europe hálózat mutatja az utat a városok számára, párbeszédet folytat az európai intézmények döntéshozóival, akik most tervezik az említett eszközök működtetési kereteit. A CSI Europe partnervárosok is megosztják a stratégiáikat arról, hogyan kell felépíteni ezeket az alapokat a jövőben, annak érdekében, hogy támogathatók legyenek a saját helyi fejlesztések.

Az Európai Bizottság jelezte, hogy szándékában áll növelni a különböző pénzügyi eszközök használatát a befektetett pénz értéknövelése érdekében, ilyen lehet például a forgó alap. Ehhez azonban hatékony tanulási folyamat szükséges, hogy a városok kezelni tudják az új befektetési formát. Ez volt a fő témája az URBACT CSI Europe konferenciának 2013 decemberében Hágában, ahol áttekintették az új ERFA rendeleteket és azok lehetséges hatásait a pénzügyi eszközökre a fenntartható városfejlesztési befektetések elősegítése érdekében.

Az eseményen részt vettek az Európai Befektetési Bank és a Hágai Irányító Hatóság képviselői, valamint a pénzügyi alapkezelők és áttekintették az új szabályozás kulcselemeit.

Ezek közé tartoznak:

  • önálló rendelkezések az új pénzügyi eszközök használatára vonatkozóan, amelynek célja, hogy egyszerű és egyértelmű kereteket nyújtson;
  • "off the shelf", kész konstrukciós modell, amely az irányító hatóságok, városok, egyéb szervezetek számára készül a pénzügyi eszköz létrehozásának elősegítésére;
  • technikai segítségnyújtás, amely a következő program pénzügyi eszközeinek használatát fogja segíteni

A CSI Europe partnerek, akik azzal a céllal hozták létre városhálózatukat, hogy pénzügyi eszközöket dolgozzanak ki a városok számára, örömmel üdvözölték az új keretrendszert. A konferencián a partnerek megállapodtak egy konstruktív javaslatcsomagban, amelyet elküldenek a Bizottságnak. Ezt megelőzően rendezvénysorozatot terveztek az érintettek számára a rendelettervezetek átgondolására, a városok igényeit kiemelve.

Sok CSI Europe partner vett részt a rendezvényeken és pozitív eredményekről számoltak be a részletes végrehajtási rendelkezések kidolgozását illetően. Nyilvánvaló, hogy a pénzügyi eszközök fontos szerepet fognak betölteni a városi projektek finanszírozásában a következő program során. Reméljük, a CSI Europe hozzájárul majd ahhoz, hogy más URBACT városhálózatok is megértsék e pénzügyi eszközöket, és segítsen nekik feltárni az ilyen típusú finanszírozási lehetőségeket a helyi cselekvési tervek támogatásához.

További információk találhatók a CSI Europe oldalon.

EB Tájékoztató a pénzügyi eszközökről:
http://urbact.eu/fileadmin/Projects/CSI_Europe/news_media/financial_instruments_en.pdf

Beszámoló a városfejlesztési alapokról:
http://www.centreforcities.org/research/developing-interest.html

 

Összeállította: Karen Findley vezető partner, Manchester Városi Tanács és Des Gardner, vezető szakértő