Hódmezővásárhely

Projekt: 
Creative Clusters tematikus hálózat
Program: 
URBACT II
Típus: 
Akciótervezés
Időtartam: 
2008-2011

Hódmezővásárhely a Kreatív Klaszter a Ritkán Lakott Városi Térségekben elnevezésű projekt tagja, amely szerint ezek a kreatív klaszterek képezik a legfontosabb hajtóerőt a helyi gazdaság diverzifikálásához és a fiatalok lehetőségeinek megteremtéséhez, valamint a helyi szintű fejlesztések legújabb trendjeinek átvételéhez a ritkán lakott térségekben.

Helyi kihívások

Hódmezővásárhely (50 000 lakos) az ország délkeleti részén helyezkedik el, a román és a szerb határ közelében. A város legnagyobb gyárai a kerámiaiparban tevékenykednek, mely ágazat valós növekedési potenciállal rendelkezik. A kerámiaipar története szorosan összefonódik a város történelmével. Valódi jövőbeli fejlesztési útként a város egy kerámiaipari klaszterstratégiát támogat, az összes érintett bevonásával (vállalkozók, művészek és tervezők) történő szorosabb együttműködést ösztönözése által. A kreativitásra hangsúlyt helyező városi stratégia egyértelműen elősegíti a klaszterfejlesztést. Hódmezővásárhely is vizsgálja az olyan stratégiákat, melyek a kreativitást tartják kompetitív előnynek, ellentétben a városi munka és életkörülményekkel a nagy agglomerációkban. A város fő célja, hogy lökést adjon a kulturális dimenzió és a kreatív ipar fejlődésének.

Hódmezővásárhely városa a következő tapasztalatokkal járul hozzá a hálózat munkájához: klaszterfejlesztés az érett iparok újraélesztéséért, integrált városfejlesztési stratégiák és kreatív oktatás az általános és középiskolákban.

Kapcsolat:

Szöko Janos: szokoj(at)hodmezovasarhely.hu

Link:

Hódmezővásárhely város: http://www.hodmezovasarhely.hu/

Kreatív Klaszter projekt:

http://urbact.eu/en/projects/innovation-creativity/creative-clusters/homepage/