Polgármesterek bajnoksága - a legmerészebb ötletek döntője felé

17 URBACT város van a Polgármesterek Bajnoksága finalistái között

A Polgármesterek Bajnoksága - Bloomberg Philanthropies egyesület szervezésében – a merész és kreatív ötleteket, köztük városi problémák megoldására irányuló elgondolásokat hívja versenyre. Most jelentették, hogy a döntőbe került 21 résztvevő közül 17 város az URBACT hálózat tagja

Az USA-ban tartott első bajnokság sikerét követően a versenyt Európában is meghirdették. A városi problémák kezelését célzó olyan merész és kreatív gondolatokat hívták a versenyre, amelyek hatásosak, megvalósíthatóak és más városoknak is átadhatóak. Több lépcsős a bajnokság, 2014. januártól szeptemberig a meghívottak az EU és a Társult országok százezresnél nagyobb városai, a díj a győztesnek 5 millió Euro és lesz további négy 1-1 milliós díj.

155 város nyújtotta be a pályázatát, közülük 21-et választottak ki, ezek között van a 17 URBACT hálózatba tartozó város. Lisszabon és Madrid, az EVUE városhálózat partnerei például energia vonatkozású pályázatot nyújtottak be. York városa, a Genius: Open hálózat vezető partnere azzal foglalkozik, hogy a város hogyan működhet közre a lakosság által kezdeményezett folyamatokban. Bristol, a Fenntartható Élelmiszer hálózat aktív tagja azt vizsgálja, hogy hogyan könnyíthető a lakosok hozzájutása a tápláló, organikus élelmiszerhez, és egyúttal hogyan lehet a helyi termékek új piacát gazdaságossá tenni.

A listán lévő résztvevőket meghívják egy Ötlet Táborba júniusban, ahol benyújtják tovább fejlesztett pályázatukat. Az eredményhirdetés 2014 őszén lesz.