URBACT Városfesztivál, Riga

Az URBACT program következő időszakának legfontosabb rendezvénye az URBACT City Fesztivál, amelyre 2015. május 6 és 8-a között Rigában kerül sor. A fesztiválról már adtunk hírt tavaly év végén, most azonban elkészült a fesztivál honlapja, és működik a regisztrációs felület.

A Fesztivál elsődleges célja, hogy bemutassa a városfejlesztéssel kapcsolatos legfrissebb napirenden lévő témákat, kapcsolatot teremtsen az európai városok fejlesztési programjai és szakemberei között. Az URBACT II sikereinek – a hálózat létrehozásának és a tudás előállításának – ünneplése mellett a fesztiválon sor kerül az URBACT III program bemutatására is: az új funkciók és a 2014-2020-as időszakban várható tevékenységek ismertetésére.

A rendezvényt mindazoknak ajánlják,

 • akiket érdekelnek a fenntartható városfejlesztéssel kapcsolatos újdonságok,
 • akiknek még újdonság az URBACT, de érdekli, hogy miről szól a program,
 • aki tagja az URBACT közösségnek és szívesen bemutatná munkája eredményeit, vagy
 • aki szeretne tapasztalatot cserélni és kapcsolatot építeni más európai várossal is.

A változatos (angol nyelvű) program lehetővé teszi, hogy minden résztvevő megtalálja a számára leginkább érdekes és inspiráló témákat, és ezekben a kérdésekben akár partnerekre is találjon. Az elmélyülést segítik a következő programok:

Műhelymunkák

 • Új városi gazdaság: hogyan formáljuk át városunkat?
 • Munkahelygenerálás: mit tehetnek a városok a fiatalok munkalehetőségeiért?
 • Szociális innováció: együttműködés az állampolgárokkal
 • Fenntarthatósággal a jóllétért és a jól működő gazdaságért

„Mesterkurzusok”

 • A kompakt város: eszközök és intézkedések a városi növekedés kontrolálására
 • A képessé tévő város: kreativitással és dinamizmussal az egyenlőtlenségek és a szegénység ellen
 • A beruházó város: európai forrásokkal a gazdasági növekedés beindításáért
 • közösségi gazdaság: új gazdasági megközelítés a társadalmi és környezeti szükségletek kielégítésére

„Walkshop-ok”: sétáló műhelymunkák

A szervezők több olyan izgalmas városi sétát terveztek, amelyek során a résztvevők aktuális, érdekes témákat járnak körül, képletesen és ­– ez esetben – konkrétan is: városmarketing, kreatív innováció, tömegközlekedési hálózatok, munkavállalói készségek az igények szerint, elektromos közlekedés, fiatalok támogatása a képzéstől a vállalkozásig, korai iskolaelhagyás, lakótelep-rehabilitáció, üresen álló épületek potenciálja.

A fesztivál nyilvános rendezvény, melyet gyakorló szakembereknek, szakpolitikai döntéshozóknak, illetve helyi, regionális, nemzeti vagy EU szinten városfejlesztésben érintett választott képviselőknek szervez a Titkárság. Szeretettel várják európai városok képviselőit (attól függetlenül, hogy URBACT partnerek, avagy sem), projektpartnereket, szakértőket, a nemzeti hatóságok képviselőit, EU intézményeket, kutatóintézeteket, civil szervezeteket és az operatív programok közreműködő szervezeteit is.

További részletekért kérjük, tanulmányozza a Fesztivál (angol nyelvű) honlapját: URBACT City FESTIVAL website.  

A Fesztiválra való regisztráció határideje 2015. április 15. Túljelentkezés esetén a regisztrációt hamarabb is zárhatják, ezért kérjük, jelentkezzen mielőbb!

A Fesztivállal kapcsolatos híreket a Twitteren az #URBACTFest hashtag alatt találja.

Fotó: Urlika on Flickr