TÉR_KÖZ Kézikönyv és példatár a közösségi tervezésről

A fővárosi TÉR_KÖZ pályázati program honlapján „PÉLDATÁR - JÓ GYAKORLATOK A TÁRSADALOM BEVONÁSÁRA”, illetve „NAVIGÁTOR - KÉZIKÖNYV A TÁRSADALMI BEVONÁSHOZ” címmel jelent meg két igen értékes segédlet. A két anyagot a Főpolgármesteri Hivatal megbízásából az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft szakértői készítették, miután 2015 óta 20 III. kerületi helyszínen valósítottak meg köztértervezést a lakosság aktív bevonásával (lásd korábbi beszámolónkat).

A NAVIGÁTOR - KÉZIKÖNYV A TÁRSADALMI BEVONÁSHOZ a lakossági bevonással zajló tervezés lehetőségeiről, elméletéről ad áttekintést. „Minden városvezető, önkormányzat olyan fejlesztést szeretne megvalósítani, amely a városi területet jól használható, szerethető közösségi térré alakítja át, amivel elégedettek az emberek és pozitív hatása van az azt használó társadalomra, továbbá amit a szakma is elismer, vagyis amire büszke lehet az önkormányzat. Egy ilyen fejlesztés egyik kulcsa az érintettek bevonása a tervezési folyamatba.”

A Kézikönyv kiegészítése, folytatása a különösen hiánypótló PÉLDATÁR - JÓ GYAKORLATOK A TÁRSADALOM BEVONÁSÁRA.  „A Példatár nem kínál általános érvényű megoldást a projektek gyakorlatban előforduló valamennyi problémájára, hiszen nincs általánosan alkalmazható recept a sikerre. Ugyanakkor ráirányítja a figyelmet a leggyakoribb konfliktusokra, és kezelésük egy-egy hatásos módjára. A megvalósításban résztvevők feladata és egyben kihívást jelentő felelőssége, hogy a felkínált eszközök közül kiválasszák és alkalmazzák azokat, amelyek illeszkednek a helyi adottságokhoz, vagy a példák alapján új, innovatív megoldásokat dolgozzanak ki.”

A két kiadvány közérthetően, olvasmányosan, szép grafikával mutatja be a közösségi tervezésben rejlő lehetőségeket, a sikerhez elengedhetetlen feltételeket és a szükséges készségeket, amelyeket a Példatár megvalósult hazai gyakorlatokkal támaszt alá. Mindez jól kiegészíti a Lechner Tudásközpont által készített, a településtervezési gyakorlathoz köthető participációs lehetőségeket bemutató kézikönyvet.

A bemutatott kiadványok fókusza, a közösségi tervezés az URBACT módszertan egyik alapvető elemét is jelenti. 2012-ben az URBACT SURE projektjének keretében készült is hasonló segédlet a programban résztvevő városok számára.