Az URBACT sikeres e-Egyetemet szervezett a városi akciótervek végrehajtása és finanszírozása témában

Az URBACT készségfejlesztési programja segíti a városokat a lakosok életminőségének javítását szolgáló, átfogó helyi intézkedések tervezésében és finanszírozásában.

A megvalósítás és forrásbevonás témájában tartott URBACT e-Egyetem rendezvényen 40 országból több mint 500 városi projektvezető vett részt 2022. február 1-3. között. Sally Kneeshaw, az URBACT program szakértője és az e-Egyetem moderátora bemutatja, hogy az URBACT kapacitásépítő rendezvénye hogyan támogathatja azt, hogy a rajzasztalon kidolgozott helyi tervek a való életben is megállják a helyüket. 
Az URBACT "Végrehajtás és forrásbevonás" témakörében tartott e-Egyetem néhány nap intenzív tanulásból és tapasztalatcseréből állt.
A szakértők dinamikus workshopokat tartottak az összes fontos lépésről, a finanszírozási stratégia kidolgozásától a nyertes pályázat megírásáig. A foglalkozásokon a finanszírozás sikertörténeteinek bemutatásán keresztül szó esett többek között a költségvetés tervezésről, a partnerségek és a különböző támogatások biztosításáról, valamint a helyi közösségek fenntarthatóságát szolgáló innovatív kormányzásról is.
 

 

 
Az előadók között volt Maria Giovanna Zamburlini Schaerbeek (Belgium) önkormányzatától, aki megosztotta a szervezeten belüli finanszírozási típusok stratégiai kialakításával kapcsolatos tapasztalatait.
A résztvevők további ötleteket hallhattak a görögországi Ampelokipi-Menemeniben működő csapattól, amelynek feladata a Stay Tuned projekt részeként kidolgozott, korai iskolaelhagyás elleni helyi akcióterv végrehajtása volt. Bemutatták, hogy a polgárok által irányított, agilis módszertan hogyan tette lehetővé számukra az oktatási és társadalmi befogadást támogató beavatkozások adaptálását.
A résztvevők több száz új kapcsolatra tettek szert a rendezvény gyorshálózati funkciójának segítségével, és több ezer üzenetet váltottak online csevegésen keresztül.

#e-Egyetem2022: Inspiráció, megvalósítás, felkészülés, tudás

https://urbact.eu/sites/default/files/media/e-uni2022_sally.jpg Amikor megkérdeztük a résztvevőket, "Hogyan tudnák összefoglalni egy szóval azt, amit az idei e-Egyetem programjából tanultak?”, a fő válaszok az "inspiráció", a "végrehajtás", a "felkészülés" és a "tudás" voltak.
A Horizont Európa, az Európai Városfejlesztési Kezdeményezés (European Urban Initiative), a Kohéziós Alapok és a Határon Átnyúló Együttműködési Programok képviselőivel "Meet the Funder" (Találkozás a finanszírozóval) szekciócím alatt lehetőséget teremtettünk a finanszírozókkal való találkozásra is. A rendezvényt 20 nemzeti meeting zárta, amelyeken a városok saját országukbéli társaikkal és hazai finanszírozókkal találkozhattak, a nemzeti URBACT pontok támogatásával.
A mostani e-egyetem csak a 25 folyamatban lévő URBACT és ASTON városi hálózatban részt vevő partnerek számára volt nyitott. Az URBACT eszköztár azonban a finanszírozási és forrásbevonási eszközök új sorozatával frissül.

Új képzés és eszközök a városok számára a forrásokhoz való hozzáférés érdekében
Az integrált akciótervek végrehajtásához és finanszírozásához nyújtott új támogatás ötlete az URBACT városhálózati projektekről készült tanulmány eredményein alapult. A 2021-ben közzétett tanulmány kimutatta, hogy míg a városok 88%-ának akciótervét a helyi hatóságok jóváhagyták, és 80%-uk végrehajtása folyamatban volt, csak 17%-uk hajtotta végre teljes körűen az intézkedéseket. Ami e tervezett városi megoldások finanszírozását illeti, a válaszadók 72%-a biztosított valamilyen finanszírozást, de csak 12%-uk rendelkezett teljes finanszírozással - és 16%-uk még nem biztosított semmilyen finanszírozást.

Amint a tanulmányból kiderül, a városok finanszírozása előtt álló fő akadályok:

  • elégtelen politikai támogatottság;
  • a helyi prioritások eltolódása;
  • kihívások a változó finanszírozási környezet összehangolásával kapcsolatban, különös tekintettel az uniós finanszírozásra;
  • elégtelen kapacitás és készségek;
  • a megfelelő uniós finanszírozáshoz való hozzáféréssel kapcsolatos know-how és az európai finanszírozás igényléséhez szükséges kapacitás hiánya, különösen a kisvárosok esetében.

Az eredmények ráébresztettek minket arra, hogy több támogatást kell teremtenünk annak biztosítására, hogy ne maradjanak az integrált akciótervek a polcon, hanem forrásokkal együtt mozdítsák elő a változást a városokban. Az URBACT Program ezért reagál a városok változó igényeire, az adatok és információk alapján fejleszti a kínálatot, innovatív, új ötleteket próbál ki, új eszközöket és eseményeket hoz létre annak érdekében, hogy a városok a lehető legjobb helyzetben legyenek.

A hazai szekció „A városfejlesztés finanszírozási lehetőségei – hazai forrásmix” címet viselte, ahol két ismert előadó segítségével beszélgettünk egyrészt a nemzeti finanszírozás által nyújtott lehetőségekről, vagyis arról, hogyan koordinálja Magyarország a fenntartható városfejlesztéshez kapcsolódó forrásfelhasználást, a városok integrált településfejlesztési stratégiái alapján. Másrészt beszélgettünk a magánszektorban mostanában induló - rendkívül ambiciózus európai zöld megállapodáshoz kötődő – fenntartható privát finanszírozási lehetőségekről, az önkormányzati zöld finanszírozási keretrendszerről. 
A hazai szekció előadói:

  • Mezei Cecília, igazgatóhelyettes, az MKB Consulting Stratégiai Tanácsadási Igazgatóságának főtanácsadója és
  • Horváth Csilla a Pénzügyminisztérium, Regionális Fejlesztési Programokért felelős Helyettes Államtitkárság, Stratégiai Tervezési és Értékelési Főosztályának Monitoring Osztályvezetője

 


 
A prezentációk csatolmányként letölthetők.
 
Túl az elvárásokon
Az e-Egyetem csapata, amelyet Clémentine Gravier, az URBACT kapacitásépítési felelőse vezetett, nagy örömmel látta a résztvevők nagyfokú érdeklődését, lelkesedését.  
A létszámot tekintve, negyven ország képviseltette magát Európából és Afrikából;
- a részvételi arány 94%-os volt;
- a legmagasabb létszám az első napon volt: 356 fő csatlakozott;
- az interakciót tekintve 317 gyors kapcsolatépítési alkalmat regisztráltunk, és elképesztő számú, 3 000 chat-üzenet és fénykép került föl a rendezvény felületére;
Az URBACT természetesen örül az eseményt követő pozitív visszajelzéseknek. De a bizonyíték a “puding próbája” lesz két év múlva, amikor kiderül, hogy a városok sikeresen hajtották-e végre alaposan kidolgozott terveiket.
Az URBACT igyekszik kihozni az X-faktort, mondta Marion Cugnet, forrástervezési szakértő, amit a nyertes projektek végső, kulcsfontosságú összetevőjeként említett. Most tehát a tervezés utolsó szakaszában lévő partnereken a sor, hogy alkalmazzák a tanult logikát és hasznosítsák a tanultakat városaikban. 
 
Még több információ

 
Az angol összefoglalót írta: Sally Kneeshaw, programszakértő
Eredeti cikk angol nyelven: https://urbact.eu/urbact-launches-successful-e-egyetem-implementation-and-funding-city-action-plans

Szeretnél részt venni az URBACT Városfesztiválon - 2022. június 14-16. között Párizsban?
A regisztráció márciusban nyílik.